Tuesday, 6 November 2012

TIP-TIP MEMBUAT CUPCAKE


Terdapat  5 tips penting ynag perlu dipatuhi bagi memastikan cup cake yang dibuat oleh anda berkealiti, lembut dan gebu

v  Tips 1 perlu ikut sukatan yang betul
Ø  Kita perlulah menyukat atau menimbany bahan-bahan yang hendak digunakan dalam membuat kek dengan tepat dan betul.
Ø  Pastikan bahan-bahab tersebut tidak terkurang atau terlebih dari sukatan yang sebenarnya.

  • Tips 2 keluarkan bahan-bahan yang diperlukan dari peti ais terlebuh dahulu.
Ø  Jika kita menggunakan bahan-bahan yang disimpan dalam peti sejuk, seperti telur dan better hendaklah kita mengeluarkan bahan-bahan tersebut sekurang-kurangnya 30  minit sebelum membuat adunan.
Ø  Tujuannya bagi memastikan bahan resepi yang digunakan itu tidak berketul-ketul dan bagi memastikan adunan cepat sebati.

  • Tips 3 panas oven dahulu sebelum membakar cup cake
Ø  Oven perlulah dipanaskan dahulu selama 10 hingga 15 minit sebelum cup cake dibakar
Ø  Tujuannya adalah bagi memastikan pemanasan berlaku sebelum pembakaran cup cake berlaku.
Ø  Suhu untuk membakar cup cake adal berbeza-beze mengikut jenis oven, jadi dapatkan suhu yang bersesuian untuk membakar cup cake.

  • Tips 4 elakkan daripada memukul bahan adunan terlalu lama.
Ø  Tujuannya adalah untuk menggelakkan cup cake menjadi keras dan tidak gebu.
Ø  Cara-cara memukul aduanan juga hendaklah betul.

  • Tips 5 cunakan alat pengguji kek untuk memastikan kek masak ataupun tidak
Ø  Alat pengguji digunakan untuk menggelakkan kek daripada hangus.
Ø  Cucuk alat pengguji pada kek. Jika terdapat tidak terdapat kesan kek di alat pengguji itu, bermakna kek itu telah masak.
Ø  Jika terdapat kesan kek di alat penggukur itu, bermakna kek itu belum masak sepenuhnya lagi. Jadi anda perlulah menambah masa pembakaran kek lebih kurang 2-5 minit lagi.

No comments:

Post a Comment