Terdapat 5 tips
penting ynag perlu dipatuhi bagi memastikan cup cake yang dibuat oleh anda
berkealiti, lembut dan gebu
v Tips
1 perlu ikut sukatan yang betul
Ø Kita
perlulah menyukat atau menimbany bahan-bahan yang hendak digunakan dalam
membuat kek dengan tepat dan betul.
Ø Pastikan
bahan-bahab tersebut tidak terkurang atau terlebih dari sukatan yang
sebenarnya.
- Tips 2 keluarkan bahan-bahan yang diperlukan dari peti ais terlebuh dahulu.
Ø Jika
kita menggunakan bahan-bahan yang disimpan dalam peti sejuk, seperti telur dan
better hendaklah kita mengeluarkan bahan-bahan tersebut sekurang-kurangnya
30 minit sebelum membuat adunan.
Ø Tujuannya
bagi memastikan bahan resepi yang digunakan itu tidak berketul-ketul dan bagi
memastikan adunan cepat sebati.
- Tips 3 panas oven dahulu sebelum membakar cup cake
Ø Oven
perlulah dipanaskan dahulu selama 10 hingga 15 minit sebelum cup cake dibakar
Ø Tujuannya
adalah bagi memastikan pemanasan berlaku sebelum pembakaran cup cake berlaku.
Ø Suhu
untuk membakar cup cake adal berbeza-beze mengikut jenis oven, jadi dapatkan
suhu yang bersesuian untuk membakar cup cake.
- Tips 4 elakkan daripada memukul bahan adunan terlalu lama.
Ø Tujuannya
adalah untuk menggelakkan cup cake menjadi keras dan tidak gebu.
Ø Cara-cara
memukul aduanan juga hendaklah betul.
- Tips 5 cunakan alat pengguji kek untuk memastikan kek masak ataupun tidak
Ø Alat
pengguji digunakan untuk menggelakkan kek daripada hangus.
Ø Cucuk
alat pengguji pada kek. Jika terdapat tidak terdapat kesan kek di alat pengguji
itu, bermakna kek itu telah masak.
Ø Jika
terdapat kesan kek di alat penggukur itu, bermakna kek itu belum masak
sepenuhnya lagi. Jadi anda perlulah menambah masa pembakaran kek lebih kurang
2-5 minit lagi.
No comments:
Post a Comment